piątek, 8 marca 2013

Babeczki nie tylko dla babeczki

Tak zwane muffiny.
Lubię bardzo...
Szczególnie czekoladowe.


Odkryłam niedawno wersję muffiny mini.
W sam raz na jeden pyszny kęs, no... może dwa:)


Chętnie podzielę się moim sprawdzonym przepisem
na muffiny czekoladowe,
będącym kombinacją tych dostępnych w sieci.

Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
6 kopiastych łyżeczek kakao

Mąkę przesiewam przez sito, dokladnie mieszam w misce, a potem dodaję składniki mokre:

Składniki mokre:
1 jajko
1 niepełną szklankę mleka lub 200 ml jogurtu
1/2 szklanki oleju

Delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników i nakładam w foremki.

Należy piec w temp. 200°C ok. 15-20 min.

                                          muffiny przed włożeniem do piekarnika

                                         babeczki po upieczeniu

Na wierzch posypka z kolorowych cukierków
lub po upieczeniu z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady.

Smacznego!
A wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet wszystiego dobrego!

3 komentarze:

  1. Potwierdzam są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro piekę na Święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sprawdzone, bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń