czwartek, 18 lipca 2013

Babeczki owocowe


Przepis został zaczerpnięty z dziecięcej gazety, zmodyfikowany na potrzeby i możliwosci domowników:

Składniki na 12 średnich babeczek lub w moim wykonaniu krocie małych:
2 jajka
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 ml oleju roślinnego
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml lemoniady cytrynowej (ja dodałam pół wyciśniętej cytryny rozpuszczonej z 1 łyżeczką cukru i wodą tak by było 50ml)
owoce: jagody, truskawki, maliny, czereśnie

Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 170°C.
2. Ubij białka z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodaj żółtka, a potem powoli olej.
3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia (jeżeli ją przesiejesz przez sito babeczki będą pulchniejsze).
    Dodaj do masy jajecznej na przemian z lemoniadą, ciągle mieszając.
4. Napełnij foremki masą, zatop w niej owoce.
5. Wstaw babeczki do piekarnika i piecz ok. 20 min.



Na koniec udekoruj babeczki bitą śmietaną i czereśnią lub innym owocem.


Smacznego:)))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz