poniedziałek, 18 listopada 2013

Ciasto dyniowo - czekoladowe z kremem pomarańczowym

Witam Chatkowych Gości

Chcę się z Wami podzielić moim odkryciem - ciastem, które nie tylko, że smakuje, ale i pachnie niebiańsko.
To coś dla wielbicieli czekolady i pomarańczy.
Ciasto dyniowo - czekoladowe z kremem pomarańczowym, którego posmak wciąż czuję, powstało z połączenia dwóch przepisów znalezionych w internecie. W mojej Chatkowej wersji nie mogło zabraknąć kolorowej posypki, dla najmniejszych łasuchów.




Składniki :

Ciasto:
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3/4 szklanki puree z dyni*
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 3/4 szklanki mąki
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady

Krem pomarańczowy:
200g serka kremowego "Mój ulubiony"
1/4 kostki masła, w temperaturze pokojowej
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 szklanka cukru pudru
trochę cukru waniliowego

Polewa:
100g lub mniej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

*puree z dyni - dynię obrać pokroić w kostki, rozmiękczyć z małą ilością wody lub ugotować na parze,odsączyć wodę, zmiksować blenderem i jeszcze chwilę podsmażyć, aby odparować wodę. Jeżeli puree będzie gęste, tym większe prawdopodobieństwo, że unikniemy zrobienia zakalca:) Dla wytrwalych opcja robienia puree poprzez zapiekanie dyni w piekarniku przez ok 90 min. do zrobienia 3/4 szklanki puree potrzebne jest ok. 0,5kg obranej i wypestkowanej dyni.

1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą oraz przyprawami, pokroić czekoladę.

2. W drugim naczyniu utrzeć mikserem na średnianach obrotach  cukier, olej i jajka , aż masa zrobi się kremowa.

3. Dodać puree z dyni, a następnie mąkę oraz poszatkowaną czekoladę wymieszać łyżką do połączenia składników.




4. Ciasto przełożyć do keksówek (ja uzylam dwóch o wymiarach 11x30cm).
Piec w temperaturze 180 °C na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut na najniższym poziomie piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

5.  Serek zmiksować z masłem, wanilią i skórką z pomarańczy, dodając w kilku turach cukier puder.




6. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

7. Ostudzone ciasto wyjąć z formy przekroić na pół, przełożyć kremem pomarńczowym i udekorować roztopioną czekoladą.

8. Włożyć do lodówki, aby krem zastygł.

9. Zajadać się z apetytem.

10. Dzielić się tym przepisem z innymi :)

Inspiracja (TUTAJ) i (TUTAJ)

1 komentarz:

  1. Jadłam. Przepyszny. Na jednym kawałku się nie skończy ;D

    OdpowiedzUsuń