poniedziałek, 16 lutego 2015

Szarlotka japońska

Dla smakoszy jabłeczników i wielbicieli makowców będzie to połączenie idealne.


Składniki:
8 jajek
25 dkg margaryny
40 dkg cukru pudru
30 dkg sparzonego maku
60 dkg jabłek
10 łyżek kaszy manny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie

Wykonanie:
Mak sparzyć (zalać wrzątkiem do pokrycia i zostawić do ostygnięcia lub zalać wrzątkiem i gotować 20 min.) i odcedzić.
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie ucierać z makiem dodając stopniowo po jednej łyżce oraz starte na grubych oczkach jabłka. Dodać proszek do pieczenia, bakalie i kaszę manną.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie w ciasto.
Piec ok. 50 min. na 180°C

Polewa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki zimnej wody
Wszystko gotować ok 4 min. do rozpuszczenia składników, ale tak by się margaryna nie zagotowała.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz